Sova på planet – så lyckas man

När det är dags för en lång resa kan det ofta bli aktuellt att försöka sova på planet. Varje sig det gäller en ordentligt natts sömn eller bara en effektiv powernap är det bäst att vet hur man förbereder sig på bästa sätt redan innan man stiger ombord.

Mindre skärmtid

Skärmar finns överallt runtomkring oss idag. Från tv och datorskärmar till mobiler och surfplattor. Ljuset från dessa skärmar kan lätt försämra sömnen för oss. Och med tanke på att planet till att börja med inte är den optimala miljön att somna i är det ju onödigt att göra situationen värre. Redan ett par timmar innan man planerar att sova bör man faktiskt stänga av skärmen och låta ögonen vila. Vill man ha lite underhållning fram till dess kan man läsa en buk, lyssna på musik, podcasts eller ljudböcker.

Öronproppar och ögonbindel

Att stänga ute omvärlden på alla sätt och vis kan också hjälpa en att somna lättare. Ett par ordentliga öronproppar som inte riskerar att hoppa ut är det första man bör skaffa sig. Kommer man dessutom behöva sova medan det fortfarande är ganska ljust på planet vill man nog även ha en mjuk ögonbindel som kan stänga ute även detta.

Drick inte innan

Många säkert har hört personer säga att de somnar lättare om de får sig en öl eller drink innan. Och det finns en viss sanning i detta. Men faktumet är också att alkohol försämrar sömnkvaliteten. Och igen finns det mycket annat runtomkring en som kan bidra till sämre sömn ombord på planet att det nog är vänta med att dricka tills planet har landat.

Bekväma kläder

Kläderna kan också göra stor skillnad i hur lätt det är att somna och hur bra man sedan sover. Mjuka och bekväma kläder är absolut de bästa för detta. Satsa gärna på lager också så att det är lätt att anpassa kläderna efter temperaturen ombord.