Bästa tiden att besöka Thailand

Thailand har länge varit en populärt destination bland svenskar. Phuket ligger högt upp på listan av turistmål, men det finns även andra bra orter som Khao, Koh Samiu, Karabi, Lak och så klart Bangkok. Här tar vi och tittar på vilken tid på året som är bäst för att besöka Thailand.

Är man ute på sajter som Avionero och tittar efter priset på olika delar av året kommer man snabbt inse att de dyraste priserna är under jul till nyår, följt av sportlovsveckorna i februari. Och även om man är ute i god tid och försöker boka biljetter när resorna först släpps kommer man fortfarande inte komma undan mycket billigare. Eftersom de är så populära går det ofta att boka ett helt år i förväg.

En stor anledning till varför detta är den mest populära tiden är att klimatet är som behagligast under denna tid. Årstider i Thailand kan inte liknas de vi upplever här i Sverige. Norra Thailand har tre årstider medan södra endast har två. Båda har årstider som kallas den varma och den blöta, men i norra Thailand har man även det man kallar den svala. Och det är just under den svala årstiden som turismen är som störst.

Den svala årstiden börjar i november och sträcker sig genom februari. Men det är bara svalt jämfört med resten av året. Man kommer fortfarande få uppleva ett klimat som är varmare och blötare än en vanligt svensk sommar.

Besöker man Thailand mellan mars och slutet av maj kommer man hit under den varma årstiden, vilket betyder nästan konstant 30+ grader i skuggan. Skillnaden mellan norra och södra Thailand kan vara mellan 3-4 grader.

I slutet av maj börjar den blöta årstiden och den pågår till oktober. Som namnet antyder regnar det både ofta och länge under denna årstid. Mest troligt kommer man vilja undvika denna årstid om man är ute efter en solsemester eller liknande.